Çevre Yolu Üzeri Güneşler Mevkii Adapazarı / SAKARYA
 0 532 511 94 21 - 0 537 621 01 15 - 0 536 825 27 49

Kayrak Taşı Nedir?

Kayrak Taşı'nın oluşumu kuvarsit, kalker, bazalt taşlarından oluşmaktadır. Geçmişte ve günümüzde kaplama malzemesi olarak ve yer döşemelerinde kullanılmaktadır. Kuvars ve bazaltın sertliği 7, kalkerin 3'tür.

Özellikleri

1-3 cm kalınlıktaki doğal kayraktaşı; duvar kaplaması, barbekü, şömine, iç mekan kaplamaları gibi dekoratif amaçlarla kullanılmaktadır. 1 tonu ile 15-18 m2 yüzey kaplanabilmektedir.

4-6 cm kalınlıktaki doğal kayraktaşı; yaya yolları, binek araç yolları, kelebek duvar yapımı, park ve bahçe düzenlemeleri, havuz kenarları, bina su basmanları gibi yerlerde kullanılmaktadır.1 tonu ile 9-12 m2 yüzey kaplanabilmektedir.

6-10 cm kalınlıktaki kelebek duvartaş; çim arası harçsız olarak veya park ve bahçe düzenlemelerinde atlama taşı şeklinde, beton derzli olarak araç yollarında, merdiven basamağı yapımında olmak üzere değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

1 tonu ile 5-6 m2 yüzey kaplanabilmektedir.

Kullanım Alanları

Taşlarımız; bina iç ve dış duvar kaplamaları, restorasyonlar, şömine, barbekü, park bahçe düzenlemeleri, havuz kenarları ve taş bina yapımında doğal şekilde kullanılabilmektedir

Kayrak taşı özellikle müstakil villa projelerinde direkt olarak tuğla veya bims blok üzerine kaba sıva harcıyla kullanıldığında dış cephe maliyetlerini etkin bir biçimde aşağıya çekmektedir. Ayrıca su geçirgenligi %1 olduğu için su yalıtımı sağlamaktadır.

Yapıya kattığı görsellik düşünüldüğünde ise, sert peyzaj uygulamalarında kullanılan hiç bir yapay malzeme kayrak taşının kattığı doğallık ve bütünlüğü yakalayamaz.

Kayrak Taşı Çeşitleri

- Bodrum Kayrak Taşı
- İzmir Kayrak Taşı
- Denizli Kayrak Taşı
- Eskişehir Kayrak Taşı
- Muğla Kayrak Taşı

* Traverten oluşumu kreç taşlarının ve o yörede bulunan, mineral ve madenlerin su yolu ile taşınıp oluşmasından meydana gelir. Renklerini o bölgede bulunan maden ve minerallerden alır. Traverten renkleri gri, bej, kırmızı, sarı, beyaz, kahverengi, siyah, yeşil renklerden oluşur.

* Traverten kullanım alanları genelde binalarda iç ve dış cephe kaplama, evlerde yer döşeme ve peyzaj işlerinde kullanılmaktadır. Dünyamızda en çok kullanılan ve tabiat olaylarına dirençli bir taştır. Sertliği 3 tür.

* Limra Taşı, kireç taşlarının göllerde tortularının tabana çökmesinden oluşmuştur. Sertliği 2 veya 2.5 tur. Kireç taşının dekorasyonda kullanılan cinsidir. İç cephe ve dış cephe kaplamalarında kullanılır.

* Bazalt, çok yüksek ısı ile oluşan volkanik bir taştır. Bu taşın ana maddesi kuars'tır. Günümüzde ve eski çağlarda sürtünmeye karşı dayanıklı olduğu için genelde yollarda ve yığma duvar yapımında kullanılmaktadır. Bu nedenle dış cephe kaplama ve yer döşemede tercih edilmektedir. Başka renkleride bulunmakla beraber ağırlıklı olarak siyah, gri, pembe ve yeşil'dir. Sertliği 6 veya 7 dir.

* Andezit Taşı ve Tüf Taşları. Bu taşlarda volkanik taşlardır. Bu taşların oluşumu çok yüksek ısı ile volkanın akması ve yörede bulunan renk karışımından oluşmuştur. Andezit piyasada Ankara Taşı olarakda bilinir. Ankara'da bir çok bina bu taşlarla kaplanmış ve zemini gene bu taşlarla döşenmiştir. Ayrıca bahçe duvarı ve tarihi eserlerde kullanılmış ve kullanılmaktadır. Ayrıca kaymama özelliği ile ıslak mekanlarda tercih edilen bir taştır. Andezit taşı, kaldırım ve bordür uygulamalarında, peyzaj düzenlemelerinde, merdiven basamaklarında, isitinat duvarı yapımında, çiçeklik ve oturma grupları gibi şehir mobilya uygulamalarında, villa ve tarihi yapılarda kullanılmaktadır. Bir çok rengi olmakla beraber en çok kullanılan renkleri: gri, yeşil, pembe, mor, siyah'dır.

* Granit. Granit'in oluşumu, kuvars ve feltisbot'tan oluşmaktadır. Çok yüksek ısı ile oluşan volkanik taştır. Sertliği 6 - 7 - 7.5 olabilmektedir. Genelde parke taşı olarak kulanılır. Ama cephe kaplama ve zemin taşı olarakda kullanılmaktadır.